Što je parodontoza?

Što je parodontoza?

Parodontoza ili paradontitis je upala zubnog mesa, čeljusne kosti te ostalih nosećih struktura zubi. Najčešće započinje upalom samo jednog tkiva, te ukoliko se ne dijagnosticira na vrijeme i ne liječi, vrlo se brzo prenosi i na ostala tkiva. S vremenom može dovesti do klimanja zubi i njihovog ispadanja. Upala rubnog dijela zubnog mesa rani je stadij oboljenja, kod kojega je oštećen samo dio tkiva. U tom slučaju se parodont može potpuno izliječiti. Ukoliko se ne liječi, može doći do upale potpornog sustava zuba.

Znakovi i simptomi bolesti desni

Parodontoza ili bolest zubnog mesa (desni) je uglavnom bezbolno stanje, tako da je vrlo važno prepoznati na vrijeme jedan od sljedećih simptoma:

  • zubno meso (desni) koje lako krvari tijekom pranja, odnosno četkanja zubi
  • otečeno, crveno i osjetljivo zubno meso,
  • zubno meso koje se povlači ili se odmiče od zuba
  • trajni loš zadah ili loš okus u ustima
  • zubi koji se klimaju
  • otečeno i zagnojeno područje zubi koje okružuje zube i zubno meso
  • oštri ili tupi bolovi kod žvakanja hrane
  • zubi mogu postati pretjerano osjetljivi na toplo ili hladno

Uzrok parodontoze najčešće je stvaranje zubnog plaka na zubima u kojemu se sakupljaju razne bakterije i čestice hrane. Plak se često stvara i zbog loše oralne higijene. Naslage bakterija uzrokuju karijes na zubima, a zatim i upalu zubnog mesa, koje postaje crveno, otečeno i krvari, prilikom četkanja zubi. Ako se plak pravovremeno ne odstrani, pravilnim četkanjem i pranjem zubi, on se počinje mineralizirati mineralima iz sline i tako nastaje zubni kamenac.

Naša je usna šupljina prepuna je bakterija i ako redovito ne peremo zube te pravilno ne četkamo, odlazimo barem svakih 6 mjeseci na pregled i čišćenje zubnog kamenaca, bakterije koje se nalaze u ustima mogu uzrukovati upalu desni. Čak 10,8% svjetskog stanovništva boluje od parodontoze. Genetski faktori stres, pušenje, sistemske bolesti kao npr. dijabetes, mogu još dodatno pogoršati kliničku sliku ove bolesti. Postoje razne mogućnosti liječenja s izvrsnim rezultatima ako se bolest prepozna i liječi na vrijeme. Zato redovito posjećujte svog stomatologa i ukoliko uočite neki od mogućih znakova ne odgađajte odlazak na pregled.Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI