Vađenje umnjaka i što je bitno znati?

Vađenje umnjaka i što je bitno znati?

Umnjaci su zubi smješteni u stražnjem dijelu usne šupljine, odnosno zadnji zubi u našim ustima. Umnjaci su zapravo kutnjaci te ukoliko normalno i bezbolno izrastu, imaju istu funkciju kao i ostali kutnjaci.

Kod čak 85% pacijenata kojima umnjaci izrastu te krenu stvarati bolove i nelagodu, vađenje umnjaka je neophodno. Neki imaju i tu sreću da uopće nemaju umnjake. Umnjaci su zubi koji su bili potrebni ljudima puno više prije nekoliko milijuna godina, koji su imali veće čeljusti u kojima su umnjaci imali dovoljno mjesta. Uslijed evolucije naša se čeljust smanjila, promjenile su se i prehrambene navike. Umnajci zbog smanjenja čeljusti više nemaju dovoljno mjesta te tu kreću problemi. Zbog toga često izrastu samo djelomično, rastu pod krivim kutem stvarajući tako niz problema u usnoj šupljini. Često su razlog upale zubnog mesa, mogu oštetiti zub koji se nalazi ispred njih, mogu biti uzrok lošeg zadaha, ponekad uzrokuju i opetovane upale zubnog mesa koje ih okružuje. Na njima se vrlo često nalaze veliki karijesi upravo zbog njihovog dalekog položaja i teže dostupnosti u četkanju. U tim situacijama postoji opravdani razlog za njihovo vađenje. Gornji umnjaci su češće jednostavniji za vađenje od donjih koji se često vade kirurškim putem, što znači da se treba ukloniti dio kosti koji okružuje umnjak kako bi se mogli lakše izvaditi.

Oporavak nakon vađenja umnjaka je vrlo individualan, obično traje nekoliko dana do jednog tjedna. Nakon vađenje treba izbjegavati fizički napor (trening, teretana) u periodu od 7 dana.

Vrijeme za vađenje umnjaka je: kada se javi bol, te kada njihova prisutnost dovodi do oštećenja drugih zdravih zubi i čeljusti.Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI