Kada je vrijeme za ortodontski aparatić?

Kada je vrijeme za ortodontski aparatić?

Dijete bi trebalo odvesti kod ortodonta na prvi ortodonski pregled najkasnije u sedmoj godini djetetova života.

Ponekad su anomalije skrivene iza naizgled prihvatljivog osmijeha. Čak i ako terapija ne počne odmah, rani ortodontski pregled omogućava ortodontu da otkrije problem, postavi pravilnu dijagnozu i planira odgovarajuću terapiju u pravo vrijeme. U nekim slučajevima, rana terapija može spriječiti razvoj mnogo ozbiljnijih problema. Ova rana intervencija može pomoći da nastavak terapije u starijem uzrastu bude kraći i manje kompliciran. Ranom ortodonskom terapijom može se povoljno djelovati na odnose čeljusti, eliminirati nepoželjne navike, riješiti neke poteškoće u govoru, može se dobiti prostor za smještaj trajnih zuba.

Rani znaci koji ukazuju da dijete treba odvesti na ortodontski pregled su:

  • Nedostatak prostora u čeljusti za smještaj svih zuba ili zubi na neadekvatnom mjestu
  • Isturenost (protruzija) prednjih zuba
  • Dubok zagriz
  • Prijevremeni ili kasni gubitak mlječnih zuba
  • Sisanje palca ili drugog prsta
  • Otežan govor
  • Otežano žvakanje ili gutanje
  • Škripanje zubima
  • Nedostatak zuba (zub nije izrastao)

Dijete vjerojatno sa 7. godina neće odmah dobiti aparatić ukoliko mu je potreban, ali se ranom dijagnozom može predvidjeti da će sa nošenjem započeti u 8. ili 9. godini života.

Najbolje doba za ortodontsko liječenje zuba kod djece je od 9 do 14 godina. Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, preporučuje tip ortodonskog aparatića.

Ako postoji neka ortodontska anomalija u razvoju čeljusti i zuba, ona se u toj dobi ortodoncijom može na vrijeme veoma uspješno korigirati. Tako se ujedno može spriječiti kasnija nepotrebna terapija fiksnim ortodontskim aparatom, vađenje i nepravilnosti zuba.

Mobilni aparatići se koriste kod mlađe djece dok je njihov rast i razvoj u intenzivnom fazi. Fiksni ortodontski aparatić se češće koristi kod starije djece i kod odraslih ljudi.

Terapija prozirnim folijama tzv. alignerima moguća je za korekciju većine ortodonskih anomalija. U svakom slučaju, pregledi se moraju obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta, te stalnih promjena koje se odvijaju, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat.Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI