Što je bruksizam?

Što je bruksizam?

Jeste li ikada čuli za bruksizam?

Bruksizam je nesvjesno škripanje i škrgutanje zubima, te se najčešće javlja tijekom sna. Nesvjesno škripanje zubima, manifestira se pokretima donje čeljusti, te ponekad može biti i prilično glasno. Najčešće osoba koja je podložna škripanju zubima tijekom sna toga nije niti svjesna, ali svakako jest partner koji spava pored :). Škripanje zubima može se javiti samo i kao stiskanje zuba, kod kojih nema nikakvih pokreta čeljusti, te je u tom slučaju nečujno. Sile stiskanja koje pritom djeluju na naše zube, desni i čeljusti mnogo su jače od običnog žvakanja te s vremenom uzrokuju prekomjerno trošenje i pucanje zuba. Osim toga osoba koja pati od bruksizma, tijekom jutra obično osjeća glavobolju ili bolove u predjelu uha prilikom žvakanja, bolove u čeljusti, bolove u zubima, zubi postaju osjetljivi na podražaje (toplo-hladno-slatko-kiselo), a može se i osjetiti napetost žvačnih mišića.

Bruksizam se javlja pod utjecajem mnogih faktora od kojih je primarni i najčešći faktor, svakodnevni stres. Faktori koji još utječu na pojavu bruksizma su: anksioznost, ljutnja, frustracija, hiperaktivnost, često se javlja i kod djece i u vrijeme adolescencije između 11 i 21 godine, zatim, upotreba ponekih lijekova, antidepresiva, te drugih supstanci, pojačanim konzumiranjem alkohola i kave…

Kod mnogih osoba bruksizam je zapravo prolazan, odnosno često nestaje, kada nestanu i uzroci stresa. Ukoliko sumnjate da patite od bruksizma, svakako se javite svom stomatologu gdje će se na profesionalnom pregledu vrlo lako uočiti da li se radi o bruksizmu. To se najčešće dijagnosticira pregledom gdje se vidi da li je na griznim površinama zuba caklina pojačano istrošena, te razgovorom gdje obično pacijent navede ostale posljedice koje ga eventualno muče. Ukoliko se pacijent javi u ranoj fazi, terapija će svakako biti jednostavnija i kratkotrajnija te bruksizam, još uvijek neće ostaviti neke veće posljedice na vaše zube i na vaše zdravlje općenito.

Ukoliko se bruksizam i njegov utjecaj na zdravlje zanemari, trošenje zuba s vremenom dovodi do gubljenja zagriza i promjene u fizionomiji lica, te bolovi u čeljusti i česte glavobolje postaju učestale, zbog čega nam kvaliteta života znatno opada. Mnogi nisu svjesni da pate od bruksizma te se javljaju na pregled svom stomatologu tek u trenutku kada se bruksizam nalazi već u uznapredovaloj fazi, što tada potrebnu terapiju čini dugotrajnijom i težom.

Terapija, odnosno liječenje, provodi se uzimanjem otiska vašeg zagriza te izradom posebnih udlaga za zube, koje se nose tijekom spavanja. Nošenje udlaga je ugodno, te omogućuje vašem neuromišićnom sklopu da se odmori, a pritom štiteći zube.Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI