Što je to granulom?

Što je to granulom?

Granulom je upalni proces koji se nalazi na vrhu korijena zuba, uzrokovan je najčešće bakterijskom infekcijom zubne pulpe (‘živca’ zuba), a može nastati i kao posljedica udarca na zub. Bakterije, koje su uzrokovale karijes zuba, prodiru u njegovu unutrašnjost i kroz ‘živac’ putuju prema kosti.

Važno je napomenuti kako granulom može nastati i kao posljedica nestručno napravljenog liječenja zuba. Prilikom liječenja vadi se živac iz zuba, a kanali u kojima je on bio se ispunjavaju prirodnim materijalom koji se zove gutaperka, odnosno to je proizvod iz soka nekih vrsta biljaka. Ukoliko kanali u kojima je bio živac, nisu dobro očišćeni i ispunjeni do kraja korijena, povećava se šansa za nastanak granuloma.

Granulom se dijagnosticira pomoću rendgena, a ponekad uzrokuje prištić ili kuglicu na zubnom mesu. Može biti uzrok bola zuba ili jačeg otoka u usnoj šupljini, a tretira se liječenjem zuba koje podrazumijeva čišćenje i dezinfekciju unutrašnjosti zuba koje je nekada ispunjavala zubna pulpa (živac). Ukoliko takva terapija ne uspije, pristupa se kirurškom liječenju kojim se uklanja vršak korijena zuba i upala koja ga okružuje.

identa_blog_granulom_f_2


Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI