Učenje o važnosti zdravlja zubića može i treba biti zabavno!

Učenje o važnosti zdravlja zubića može i treba biti zabavno!

identa_blog_kreativne_craft_ideje_1

Kako bi se djeca naučila pravilno i redovito brinuti za svoje zubiće, potrebno im je usaditi zdrave navike od malih nogu. A kako bi se to postiglo potrebno im je to stvaranje navika učiniti zabavnim. Ali kako to postići?

To pitanje postavio si je i naš tim. Odlučili smo kreirati edukacijske materijale, ali koji će se temeljiti na craft idejama i zabavnim igrama preko kojih će djeca učiti, a da toga nisu ni svjesna. S obzirom da se u našoj dentalnoj klinici puno pažnje posvećuje upravo edukaciji i stvaranju obiteljskih navika vezanih za dentalno zdravlje, željeli smo kreirati ovako nešto za naše najmlađe pacijente i njihove roditelje.

Tako je u okviru programa Informativni dani za obitelj nastala ideja za kreiranjem craft materijala koji će svima biti dostupni. Ideja ovih materijala je da se djeci na zabavan način prikaže važnost redovitog pranja zubi i utjecaj hrane koju svakodnevno jedemo na zdravlje zubi. Provjereno možemo reći da je djeci ovo jako zanimljivo, pogotovo ako to rade s roditeljima, pa to sve postaje jedan zabavan i edukativan način provođenja vremena.

Naš je tim za sada razvio nekoliko ovakvih materijala, od kojih svaki ima poseban cilj.

  1. Što je zdravo za zube, a što nije?! – cilj igre je da djeca sama rasporede što je od prikazanih namirnica zdravo za zubiće, a što nije. Za igru su potrebne samo škare kako bi se izrezali svi elementi i dva papira kako bi djeca napravila raspodjelu. Već nakon nekoliko primjera vidjet ćete kako djeca sama donose odluke o tome što pripada u koju kategoriju, a igru možete proširiti i na namirnice u svojoj kuhinji.
  2. Izradite masku – za ovu vam je igru potrebno ljepilo, duži štapić ili olovka i škare. Izrežite pripremljenu masku, s time da izrežete i prostor za oči. Zajedno s djetetom masku zalijepite na štapić. Stavite masku na lice i ispričajte svom djetetu zašto je važno paziti na zubiće. Neka ovakve informacije povezuje s nekim zabavnim pristupom.
  3. Tvoj kalendar pranja zubića – pripremljeni kalendar isprintajte i pripremite djetetu razne boje s kojima će obojiti raspored. Svaki put nakon pranja zubića dijete može obojati jedan zubić u kalendaru. Kako vrijeme prolazi djetetu ćete usaditi zdravu naviku, pogotovo ako kalendar isprintate i sebi pa primjerom pokažete kako se to radi 🙂 Možete dogovoriti i neku nagradu za svakog člana obitelji koji uspješno oboji cijeli kalendar. Klincima će se to sigurno svidjeti.
  4. Izradite veseli osmijeh – za izradu zabavnog osmijeha potrebne su vam škare, ljepilo i štapić za svaki pojedini osmijeh (8 opcija), pratite upute i sa svojim mališanima izradite masku za usta. Nakon što su maske gotove vrijeme je za fotkanje, novi zabavni osmijeh izmamit će i onaj pravi.
  5. Kako koristiti zubni konac – ovdje ćete imati malo više posla, ali će djeca na kraju puno naučiti. Potrebne su vam škare, vatice ili mini munchmallows, konac i tekuće ljepilo. Na poveznici trebate preuzeti, isprintati i izrezati predložak usta. Na mjesta za zube zaljepite vatice, a u otvore između zubiju stavite malo plastelina (playdoh) ili komadiće papira. Djeci dajte deblji konac ili komadić vune i pokažite kako se pravilno čisti prostor između zubića.
  6. Zubić od plastične boce – za ovo vam je potrebna manja plastična boca, crni marker za pisanje po ploči, marker koji se ne briše, škare, kist i bijela boja. Od plastične boce izrezat ćete zub prema uputama, obojiti ga s unutarnje strane u bijelu boju i na njemu nacrtati lice permanentnim markerom. Četkicu možete sami izraditi od drvenog šireg, plosnatog štapića i malo spužve ili možete upotrijebiti neku već istrošenu četkicu za pranje zuba. Na zubu s vanjske strane nacrtajte crnim markerom (koji se briše) gric i greca pa pustite djeci da ga sami očiste.
  7. Kako naučiti što je zdrava hrana? – preko igre naravno ? Ovdje vam trebaju škare i kvačice. Preko poveznice možete pronaći sličice koje je potrebno izrezati a koje uključuju različitu hranu i namirnice. Nakon što sve izrežete, dijete treba pokvačiti sličice na dio koji označuje zdravu i nezdravu hranu.
  8. Bojanka – Budući da nam u dentalnu kliniku Identa rado dolazi mnogo malih i hrabrih pacijenata, u suradnju s našim kreativnim timom kreirali smo za najmlađe poučnu priču i bojanku o odlasku zubaru. Bojanku možete preuzeti s linka ili kod nas u klinici prilikom sljedećeg posjeta.
  9. Odvojite malo vremena te se tijekom ovog Uskrsa zabavite sa svojim mališanima i izradite uskršnju girlandu od šarenih zečića ili vesele maske pa se zajedno poslikajte i napravite vesele fotke za uspomenu. Svakako ćete se zabaviti 🙂 Sretan VAM Uskrs!! Uživajte!!!

Uloga roditelja je djeci usaditi zdrave navike, a uz ovakve ideje sve to postaje puno lakše i zabavnije. I za djecu i za roditelje!Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI