Zubni implantat – sve što trebate znati

Zubni implantat – sve što trebate znati

Što je zubni implantat?

Zubni implantat je najprirodnija zamjena i najbolje rješenje za nadomjestak izgubljenog zuba. Nakon što je zub izvađen, implantat će poslužiti kao nadomjestak korijena prirodnog zuba. Zubni implantati se savršeno integriraju u kost čeljusti i postaju dobra uporišna točka za zamjenski zub, zahvaljujući biokompatibilnosti materijala od kojeg su izrađeni. Napravljeni su od titana, biokompatibilnog materijala koji ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije (materijal titana se koristi i za druge proteze koje se ugrađuju u ljudsko tijelo).

Nakon ugradnje implantata slijedi period oseointegracije, koji traje u prosjeku oko 3 mjeseca. U tom se vremenu čeka da kost ‘prihvati’ implantat. Nakon što je implantat okoštao može se prijeći na sljedeću fazu – protetiku.

Što znači protetska faza?

Protetska faza podrazumijeva stavljanje sljedećih dviju komponenti na implantat:

 • suprastrukture (abutmenta) i
 • zubne krunice

Nakon što je krunica izrađena u laboratoriju, na implantat se stavlja suprastruktura i cementira te se postavlja krunica zuba. Kandidati za implantate su svi punoljetni pacijenti i ne postoji gornja dobna granica, ali morate imati dovoljno kosti (što se odlučuje prilikom prvog pregleda i kompletne dijagnostike). Općenito postoje dva glavna razloga zbog kojih je implantat česti izbor:

 • Ukoliko vam nedostaje jedan ili više zubi, implantat se smatra najboljim rješenjem
 • Ukoliko ne želite da se zubi dodatno obrađuju, (bruse) za npr. zubni most

Odbacivanje implantata

Odbacivanje implantata je moguće, ali je u praksi jako rijetko. Osobe sklone odbacivanju implantata najčešće su pušači ili dijabetičari.

Ono što je jako važno kako bi se to izbjeglo, je pridržavanje svih uputa doktora, odnosno da se održava savršena oralna higijena.

Postoje dvije vrste materijala od kojih su zubni implantati napravljeni:

Implantat od titana – najčešće korišten implantat, napravljen od biokompatibilnog materijala koji osigurava da ljudsko tijelo lakše prihvati implantat.

Cirkonski implantati – popularniji naročito u posljednje vrijeme, ali su i znatno su skuplji od titanskih. Najviše se koriste kod pacijenata koji su alergični na metale.

Koliko traje ugradnja implantata?

Ugradnja jednog implantata traje u prosjeku 20-ak minuta, a zahvat se odvija u dvije faze:

 1. ugradnja implantata
 2. Nakon ugradnje implantata slijedi period cijeljenja (3-5 mjeseci) u kojem se čeka da se implantati integriraju s kosti. U drugoj fazi zahvata, radi se protetika  finalni rad. U drugoj fazi na implantat se postavlja titanska suprastruktura, na koju se zatim postavlja cirkonska ili metal keramička krunica. Ova faza traje uglavnom od 5 do 7 dana, ovisno o broju krunica koje je potrebno postaviti.

Prednosti zubnih implantata

 • Ponašaju se poput prirodnog zuba
 • Dugotrajni su i imaju doživotnu garanciju
 • Zadržavaju fizionomiju (oblik) lica
 • Štite preostale zdrave zube i čeljust
 • Sigurni su

Važno je obratiti pozornost i na implantat koji vam stomatolog ugrađuje. U dentalnoj klinici Identa  upotrebljavamo isključivo implantate od najboljih visokokvalitetnih implantata njemačke tvrtke Ankylos. U njihovu smo se kvalitetu sami uvjerili kroz godine iskustva pa sa sigurnošću možemo svojim pacijentima garantirati kvalitetu.Identa - dentalna klinika za oralnu kirurgiju, moderna je dentalna klinika, koja nudi visoku profesionalnost tima doktora, proizašlu iz bogate obiteljske tradicije, s više od 10 godina iskustva. Tu smo da vam ponudimo dentalne usluge najviše razine kvalitete.

Kanižela 2, 52446 Nova Vas, Istra, Hrvatska

info@identa.hr

00385 (0) 52 726 963 (HR)

pon. sri. pet. sub. 8:00 - 16:00

uto. čet. 13:00-20:00

Rezervacije termina i savjetovanje: 052 726 963

GPS: 45.263609, 13.658112

SOS pozivni centar za hitnoće 0-24h: 098 629 148

Vaše mišljenje nam je važno! Ocijenite nas i podijelite svoje iskustvo putem Googlea! HVALA

NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI
NAŠI PARTNERI